Universiteternes strategiske råderum indskrænkes i takt med, at den eksterne forskningsfinansiering fra fondene stiger med eksplosiv fart, og der stadig ikke er fundet en løsning på problemet med indirekte meromkostninger og manglende overheadbetaling.
Alligevel overlader landets øverste politisk ansvarlige for forskningen på landets universiteter, uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, det til fondene og universiteterne selv at finde en løsning på den problemstilling, der nu har været diskuteret i syv år.
Senest har både DARMA (Danish Association for Research Managers and Administrators), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Tænketanken DEA argumenteret for, at problemet med skævvridning af forskningen og udhulingen af universiteternes basisøkonomi er eskaleret i et sådant omfang, at der er tale om ”akut” behov for at finde en løsning.
Jeg mener samtidig, at vi generelt skal glæde os over, at både den offentlige og den private finansiering stiger
Christina Egelund – Uddannelses- og forskningsminister
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har ikke ønsket at stille op til interview om problemet, men i en mail skriver ministeren:
”Jeg synes, det er en god idé, at universiteterne og fondene i fællesskab arbejder for at skabe større gennemsigtighed i, hvad de indirekte omkostninger i forbindelse med eksternt finansieret forskning dækker over.”
”Jeg hører fra både universiteter og fonde, at det skrider fremad med arbejdet for at finde konkrete løsninger. Den konstruktive dialog er et rigtig godt udgangspunkt for at tage spørgsmålet op i Forum for Forskningsfinansiering.”
”Jeg mener samtidig, at vi generelt skal glæde os over, at både den offentlige og den private finansiering stiger, og at det samlet set giver flere penge til dansk forskning.”
Årelang dialog uden resultater
Dialogen, som Christina Egelund henviser til, er den igangværende dialog mellem Danske Universiteter og de fem store forskningsfonde: Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Velux Fonden, Lundbeckfonden og Carlsbergfondet.
Der er dog intet nyt i, at Danske Universiteter og fondene er i dialog og arbejder med at skabe mere transparens om de indirekte udgifter ved forskningsprojekter på universiteterne.
I september 2020 var otte danske universiteter klar til samlet at præsentere en længe efterlyst omkostningsmodel.
Siden foråret 2021 har der været løbende dialog mellem fondene og Danske Universiteter, da der ikke var fremdrift i arbejdet i Forum for Forskningsfinansiering.
Der har nemlig ikke været holdt et eneste møde i Forum for Forskningsfinansiering siden marts 2020.
Netop det uafklarede spørgsmål om indirekte meromkostninger var en af grundene til, at Forum for Forskningsfinansiering blev nedsat i 2018 af daværende uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).
Hvornår næste møde i Forum for Forskningsfinansiering forventes afholdt, kan Uddannelses- og Forskningsministeriet ikke svare på.